Valamon luostari

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus ja se sijaitsee n. 50 km päässä Hotel Oscarista.

Luostarin kokoelmiin kuuluu suuri määrä Laatokan Valamosta evakuoituja kirkkotekstiilejä, käsikirjoituksia, harvinaisia julkaisuja ja grafiikanteoksia, valokuvia, jumalanpalveluspukuja ja muita kirkkotekstiilejä, sakraaliesineitä sekä maisema- ja muotokuvia.

Ikoninäyttely 17.3.2019-12.1.2020
Tämä uusien ikonien ainutlaatuinen kansainvälinen näyttely koostuu yli sadasta ikonista, joissa on kuvattu jakamattoman kirkon (ennen vuotta 1054) ajan pyhiä miehiä ja naisia. Lännen pyhien vanhoja ikoneja ei käytännössä ole juurikaan säilynyt, siksi nykyisten ikonimaalarien edessä on ollut vaikea ja haasteellinen tehtävä; kehittää ja esittää uusi ikonografia pyhien hahmoista kanonin puitteissa. Näyttelyssä nähdään paljon Suomessa ennennäkemättömiä ikoneja.
Näyttelyn idea sai alkunsa, kun tammikuussa 2016 Artos Fellowship -järjestön venäläinen puheenjohtaja Sergei Chapnin esitteli Moskovassa erästä uusien ikonien näyttelyä paikalliselle roomalaiskatoliselle piispalle. Silloin hänelle tuli mieleen ajatus, että miksei voisi olla ikoninäyttelyä läntisen Euroopan pyhistä jakamattoman kirkon ajalta. Katolinenkin piispa innostui asiasta. Viidestätoista eri maasta löytyi toistasataa ikonimaalaria, jotka lupasivat maalata ja lainata ikoneja useammaksi vuodeksi näyttelyjä varten.
Ennen Suomea näyttely on pidetty Minskissä Valko-Venäjällä. Suomesta näyttely siirtyy takaisin Venäjälle Siperiaan ja sieltä Itävaltaan.
Näyttely tutustuttaa erilaisiin koulukuntiin, perinteisiin suuntauksiin ja tyyleihin sekä kuvan tulkinnan uusiin lähestymistapoihin kristillisessä taiteessa ja nykyajan ikonimaalauksessa.
Ikonit on maalattu seuraavissa maissa: Espanja, Iso-Britannia, Israel, Italia, Kreikka, Latvia, Liettua, Puola, Ranska, Serbia, Suomi, Tadzikistan, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä moskovalaisen Artos Fellowship -järjestön kanssa.
”Yhteiset pyhämme jakamattoman kirkon ajalta” -ikoninäyttely on avoinna 17.3.2019-12.1.2020 ma-la klo 10-17, su ja kirkollisina juhlina klo 12-17