Valamon luostari

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus ja se sijaitsee n. 50 km päässä Hotel Oscarista.

Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä. Lämpimästi tervetuloa!

Luostarin puutarhassa -näyttely
Valamon luostarin kulttuurikeskuksen Luostarin puutarhassa ‑näyttelyssä on esillä yhdeksän taiteilijan puutarhateemaan liittyvää taidetta.

Luostarit ovat olleet kautta vuosisatojen tunnettuja kauniista puutarhoistaan. Kaikissa luostareissa on jonkinlainen puutarha, vaikka pienikin. Puutarhoissa on kasvatettu hedelmäpuiden lisäksi niin hyötykasveja, yrttejä lääkinnällisiin tarpeisiin kuin myös koristepuita ja -pensaita sekä tietysti monenlaisia kukkia. Parhaimmillaan luostarin puutarha voi heijastaa paratiisin kauneutta. Se on paikka rukoukseen, hiljentymiseen ja esteettisiin elämyksiin.

Vanhaan Laatokan Valamoon luotiin 1800-luvun kuluessa kokonainen kasvi- ja hedelmätarhojen sekä jalopuukujien verkosto, ja uudessa Valamossa puutarhan rakentaminen käynnistettiin miltei välittömästi perustamisen jälkeen.

Luostarin puutarhassa -näyttely esittelee suomalaisten nykytaiteilijoiden näkökulmia puutarhaan ja siihen liittyviin aiheisiin. Näyttelyn yhdeksän taiteilijan teokset lähestyvät aihetta monipuolisesti sekä tekniikoiden, tyylien että teemojen osalta. Mukana on maalauksia, installaatioita, veistoksia ja grafiikkaa. Puutarhateemaan luontevasti nivoutuen moni näyttelyn taiteilija hyödyntää teoksissaan luonnon‑ ja kierrätysmateriaaleja.

”Näyttelyn yleisilme on rehevä ja värikäs, eikä teosten koossa ole säästelty. On valtavan kiinnostavaa, miten monenlaisia merkityksiä puutarhalla on ja miten monenlaisten tarinoiden kertomiseen puutarha-aihe kuvataiteessa taipuu”, toteaa näyttelyn suunnitellut ja kuratoinut Liisa Heikkilä-Palo.

Luostarin puutarhassa ‑näyttelyn taiteilijat ovat Soili Arha, Paavo Halonen, Tapani Kokko, Sirkka-Liisa Lonka, Kristiina Nyrhinen, Maija Närhinen, Ulla Pohjola, Hanna Varis ja Suvi Ylinen.

Näyttely on avoinna 10.1.2021 asti.